سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان در بازدید از منطقه آزاد اقتصادی سرخس:
موقعیت جغرافیایی، ظرفیت ویژه منطقه آزاد سرخس است
به گزارش قدس خراسان، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان در بازدید از منطقه آزاد اقتصادی سرخس در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: یکی از وظایف مهم خودم را نظارت بر روند گسترش همکاریها و رسیدگی به بعضی از موضوعات و مسائلی که در ارتباط با روابط دو کشور به وجود میآید میدانم که باید در مورد آنها گزارش تهیه و اطلاعات کاملش ایجاد شود.
علی مجتبی روزبهانی یکی از مهمترین بخشهای روابط کشور ما با ترکمنستان را بحث حمل و نقل و ترانزیت دانست و بیان کرد: این موضوع راهبردی است که نه تنها به ما و ترکمنستان بلکه به کل منطقه برمیگردد، ما با ترکمنستان چهار گذر مرزی داریم که سه گذر مرزی در استان خراسان رضوی و یکی در استان گلستان است و هر چهار گذرگاه گذرگاههای بسیار مهمی هستند و یکی از آنها سرخس است.
وی با بیان اینکه ما در سرخس هم حمل و نقل ریلی، هم جادهای و هم عبور مسافران دو طرف را داریم، ادامه داد: به همین دلیل یکی از مناطق مورد بررسی اینجاست و اگر مشکلاتی در این مرز وجود داشته باشد هم برای داخل کشور گزارش تهیه میکنیم هم اگر نیاز بود موضوعاتی را با طرف ترکمنستانی مطرح میکنیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان یکی از موضوعات و مصوبات کمیسیون مشترک با ترکمنستان و توافق با این کشور را حمل و نقل عنوان کرد و گفت: در این سفرها برای پیشرفت کار و توسعه هر چه بیشتر همکاریها در این حوزه راه حل پیدا میکنیم.
سرخس میتواند از شکوفاترین مناطق اقتصادی کشور باشد
روزبهانی در ارتباط با منطقه آزاد سرخس متذکر شد: برای ایجاد این منطقه هزینه زیادی کردهایم و این منطقه به ویژه با موقعیت جغرافیایی که دارد ظرفیت بزرگی محسوب میشود، با توجه به نزدیکی منطقه سرخس به سایر جمهوریهای کشورهای آسیای میانه، ما باید زمینههای بیشتری را برای فعالتر شدن این منطقه آزاد اقتصادی فراهم کنیم.
وی با تأکید بر اینکه تدابیرمان باید متناسب با ظرفیتی باشد که این منطقه دارد، ابراز کرد: این منطقه میتواند از شکوفاترین مناطق اقتصادی کشور باشد، در کشورهای آسیای میانه و کشورهای همسایه آسیای میانه فرصتهایی تولید میشود از جمله در ارتباط با چین و حتی کشور روسیه و ما میتوانیم از این فرصتهای ایجاد شده به بهترین شکل استفاده کنیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان تصریح کرد: قطعاً اگر این اتفاقها رقم بخورد منطقه آزاد سرخس دستکم نقش بسیار مهمی در شکوفایی اقتصاد شرق کشور خواهد داشت و ما در وزارت خارجه آماده هستیم هر کاری که از دستمان برمیآید برای این موضوع انجام دهیم و در حال انجام همین کار هم هستیم، امیدواریم هماهنگیهای داخلی هم انجام شود تا بتوانیم با طراحیهای بهتری که داریم متناسب با شرایطی که اکنون در منطقه وجود دارد کار را به خوبی پیش ببریم به نحوی که این منطقه به آن جایگاه شایستهای که دارد در اقتصاد کشور دست پیدا کند.
ظرفیتهای ویژه دیده شده در آییننامه ستاد ملی ترانزیت
همچنین مدیرکل گمرک سرخس در جلسه با سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان که ضمن بازدید سفیر از منطقه آزاد اقتصادی سرخس برگزار شد، اظهار کرد: ستاد ملی ترانزیت طبق ماده ۵۷ قانون برنامه هفتم توسعه مصوب و ابلاغ شد و تقریباً دو هفته پیش آییننامه آن آمد.
محمدعلی کیانی علیآباد ضمن درخواست از سفیر برای اطلاعرسانی این اتفاق خوب به مقامهای کشورهای ترکمنستان و روسیه تأکید کرد: در آییننامه ستاد ملی ترانزیت تسهیلات بسیار ویژهای برای ترانزیت کشور دیده شده که مهمترین آن حذف نمونهبرداری از کالاهای سوختی است.
وی در تشریح یکی دیگر از موارد این آییننامه گفت: در حوزه ریلی مهمترین اتفاق این بوده که حداکثر توقف کالا در مرزها ۲۴ ساعت خواهد بود و در قانون پیشبینی شده اگر کالای ترانزیتی وارد کشور یا وارد اماکن گمرکی شد، دستگاههای متولی صدور مجوز اگر در ۲۴ ساعت اعلام نظر نکنند، گمرک مخیر خواهد بود کالا را بدون مجوز سازمان مربوط ترخیص کند.
مدیرکل گمرک سرخس خاطرنشان کرد: ستاد ملی ترانزیت با ریاست رئیسجمهور تشکیل میشود و گرههای زیادی از مشکلات حوزه حمل و نقل باز میکند چون یک سازمان متولی ترانزیت کشور خواهد شد.
کیانی علیآباد افزود: در ماده ۶۱ قانون برنامه هفتم توسعه که موضوع شبانهروزی شدن معابر مهم کشور را مطرح میکند قطعاً یکی از مرزهای مهم کشور، سرخس خواهد بود و خلأ قانونی ما با برنامه هفتم برطرف شد و اگر کشور مقابل هم درخواست شبانهروزی شدن مرز را داشته باشد ما شرایط قانونی و آمادگی انجام آن را داریم.
وی تصریح کرد: از طریق شورای عالی مناطق کشور و وزارت امور خارجه مکاتبه انجام و به کشور ترکمنستان اعلام شد ما آمادگی داریم سرخس نخستین مرزی در کشور باشد که با کشور مقابل منطقه آزاد مشترک دارد.
مدیرکل گمرک سرخس با بیان اینکه رکورد ترانزیت ما در سال گذشته شکسته شد، عنوان کرد: حجم ترانزیت ما در طول برنامه هفتم باید به ۳۰ تا ۳۵ میلیون تن برسد و این الزام قانونی است که حتماً محقق خواهد شد.
وی در پایان تأکید کرد: اگر بحث تشکیل وزارت حمل و نقل مطرح و دوباره احیا شود اتفاق خیلی خوبی خواهد بود.