printlogo


«چشمه‌های معارف رضوی؛ مهم‌ترین احادیث امام رضا(ع)» معرفی شد 
به همت معاونت تبلیغات اسلامی حرم مطهر رضوی، نشست معرفی کتاب «چشمه‌های معارف رضوی» شامل گزیده‌ای از مهم‌ترین احادیث امام رضا(ع) در بارگاه ملکوتی رضوی برگزار شد.


به گزارش آستان‌نیوز، حجت‌الاسلام حسین میرزایی، مسئول نهاد نمایندگی رهبر معظم انقلاب در دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی در نشست معرفی کتاب «چشمه‌های معارف رضوی» گزیده عیون اخبار‌الرضا(ع) که در رواق کتاب حرم مطهر رضوی برگزار شد، گفت: این کتاب گزیده و منتخبی از مهم‌ترین احادیث و گفته‌های امام رضا(ع) در کتاب عیون اخبار‌الرضا(ع) به‌شمار می‌رود که در راستای استفاده عموم علاقه‌مندان و شیفتگان خورشید هشتم به‌گزینی و انتخاب شده است. وی با اشاره به اینکه حدود 300اثر علمی توسط شیخ صدوق، محدث‌ و فقیه‌ بزرگ‌ شیعه امامیه‌، در قرن چهارم هجری قمری تألیف شده است، افزود: یکی از آثار برجسته او «عیون اخبارالرضا(ع)» است که در این اثر، احادیث امام رضا(ع) و احادیثی که آن حضرت از دیگر ائمه معصومین(ع) نقل کرده‌اند، در 69باب با موضوعات گوناگون اعتقادی، فقهی، اخلاقی، سیره و روایاتی با محوریت امام‌رضا(ع) گردآوری شده است. مسئول نهاد نمایندگی رهبر معظم انقلاب در دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی تصریح کرد: صاحب بن عباد، وزیر وقت و حاکم شیعی آن دوران در مدح و ستایش امام رضا(ع) اشعاری می‌سراید و آن را به شیخ صدوق هدیه می‌دهد و شیخ نیز کتاب «عیون اخبارالرضا(ع)» را در پاسخ به هدیه ایشان به نگارش درمی‌آورد و به کتابخانه صاحب بن عباد دیلمی هدیه می‌دهد.
حجت‌الاسلام میرزایی خاطر شان کرد: «عیون اخبارالرضا(ع)» به زبان عربی تألیف شده و کتاب «چشمه معارف رضوی» خلاصه‌ای از عیون اخبار است که محمدباقر پورامينی این کتاب را تلخیص و محمد مهدی رضایی آن را به نثر فارسی ترجمه کرده و این اثر از سوی انتشارات زائر رضوی وابسته به آستان قدس رضوی منتشر شده است.
 به گفته وی، کتاب چشمه معارف رضوی به احادیث معتبر زندگانی، آثار، معارف و روایات امام‌ علی‌‌بن‌موسی ‌الرضا(ع) همچنین فضیلت زیارت آن امام همام پرداخته است.

شناخت و درک احادیث با استفاده از دانش فقه الحدیث
حجت الاسلام مرتضی کشاورز، استاد فقه و حدیث دانشگاه علوم اسلامی رضوی در بخش دیگر این نشست در باب اهمیت کتاب‌های حدیثی و جایگاه آن در میان آثار گفت: این کتاب جایگاه علوم حدیث در فقه الحدیث را نشان می‌دهد. فقه الحدیث دانشی است که به بررسی متن حدیث می‌پردازد و با ارائه مبانی و سیر منطقی به ما کمک می‌کند معنای حدیث را درک کنیم. وی با اشاره به اینکه مهم‌تر از روایت حدیث، فهم حدیث است، افزود: گاهی برخی واژگان به کار رفته در احادیث معنا و مفهومی نهفته در خود دارد که با معنای لفظی واژگان متفاوت است، از این منظر باید برای فهم احادیث به کتاب‌های تفسیر احادیث مراجعه کرد. استاد فقه و حدیث دانشگاه علوم اسلامی رضوی تصریح کرد: کتب اربعه ازجمله «الکافی»، «مَن لایَحضُرُه الفقیه»، «تهذیب الاحکام » و «الاِستِبصار» از مهم‌ترین و معتبرترین منابع حدیثی شیعی به شمار می‌روند که به قلم کلینی، شیخ صدوق و شیخ طوسی نگاشته شده‌اند. حجت الاسلام کشاورز افزود: كتاب كافی يكی از كتب اربعه شيعه، مهم‌ترين و معتبرترين كتاب‌ حديثی شيعه اثر ثقةالاسلام محمد بن يعقوب كلينی است كه در 34 جزء و بيش از 16هزار حديث تدوين شده و شرح مرحوم ملا صالح مازندرانی، شرحی مزجی و مبسوط از کتاب «کافی» است که از آن به عنوان بهترين و سودمندترين شروح كافی یاد می‌کنند.
وی ادامه داد: مرحوم ملا صالح مازندرانی در شرح اصول کافی ابتدا به شرح سند حدیث می‌پردازد. به کارگیری ادبیات زیبا، جامعیت شرح، تفسیر احادیث به دور از افراط و تفریط و به‌کارگیری واژگان فارسی برای فهم بیشتر متون از دیگر ویژ‌گی‌های شرح مرحوم ملا صالح مازندرانی از کتاب اصول کافی است.