printlogo


شرایط اثرگذاری و جزئیات افزایش ارزش کالابرگ برای 120 هزار خانواده بررسی شد
موفقیت کالابرگ در گرو ثبات قیمت‌ها
براساس اعلام معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، طرح افزایش ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومانی ارزش کالابرگ الکترونیک برای امنیت غذایی کودکان 120 هزار خانوار اجرایی می‌شود.


​​​​​​​به گفته علیرضا عسگریان خانوارهای مشمول این طرح توسط وزارت بهداشت شناسایی می‌شوند و همان طور که یکی از طرح‌های راهبردی دولت، برای امنیت غذایی و کالابرگ از ابتدای امسال شروع شده، این طرح نیز که ارتباطی با طرح کالابرگ ندارد، برای افزایش امنیت غذایی کودکان و با در نظر گرفتن سه شاخص اجرا می‌شود. بنا بر اظهارات وی، به خانوارهای دهک یکم تا پنجم یک میلیون تومان به ازای هر نفر و در دهک ششم و هفتم ۶۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر تعلق می‌گیرد و اگر در خانواری نیاز است امنیت غذایی دو کودک تأمین شود، دو میلیون تومان به آن خانوار تعلق می‌گیرد. به گفته عسگریان این طرح به طور پیوسته و برای نوزادان و کودکان 6 ماه تا 6 تا 6 سال اجرا می شود و کودکانی که شش سال را تمام می کنند از پوشش طرح خارج می ‌شوند. لازم به ذکر است طرح حمایتی دولت از یکشنبه آغاز می شود.

افزایش تعداد اقلام در طرح کالابرگ به 16 قلم کالا
بر اساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در طرح کالابرگ که پیش‌تر تنها 11 قلم کالا را شامل می‌شد، در طرح مذکور تعداد کالاها به 16 قلم افزایش یافته و به منظور تأمین امنیت غذایی خانوارها علاوه بر لبنیات، شیر، ماست، پنیر، تخم‌مرغ، پروتئین‌ها شامل گوشت مرغ و گوشت قرمز، حبوبات، روغن، شکر، قند و برنج، میوه هم به فهرست این کالاها اضافه شده است. بنا بر اعلام وزارت رفاه ۱۱ قلم کالای اعلام شده بارکد دارند و اقلامی که به‌تازگی اضافه شده هم بارکد مختص به خود را دارد و مردم با مراجعه به فروشگاه‌های واجد شرایط و زنجیره‌ای می‌توانند به راحتی  این  اقلام را تهیه کنند. خانوارها از طریق پیامک می‌توانند نسبت به واجد شرایط بودن یا نبودن خود اطمینان حاصل کنند و چنانچه خانواری از رقم یک میلیون تومان استفاده نکند، تنها برای یک ماه ذخیره می‌شود و در ماه دوم یک میلیون به آن اضافه می‌شود اما اگر استفاده نشود، قطع خواهد شد ضمن اینکه میزان تأثیرگذاری این طرح توسط وزارت بهداشت بررسی می‌شود و اگر روی کودک اثر نداشته باشد به خانواده‌ها اطلاع داده و این حمایت قطع خواهد شد.

 طرحی که باید زودتر از این‌ها اجرا می‌شد
آلبرت بغوزیان، اقتصاددان در گفت‌وگو با قدس، اجرای طرح تأمین امنیت غذایی کودکان را بسیار ضروری می‌داند و می‌گوید: قانون هدفمندی یارانه‌ها از آذر89 با این پیش‌فرض اجرا شد که این حمایت‌ها صرفاً به گروه‌های هدف و ضعیف جامعه اصابت کند و اینکه دولت امروز به چنین حمایت‌های هدفمندی در قالب کالابرگ ورود کرده قابل قدردانی است. او ادامه می‌دهد: وقتی یارانه به صورت نقدی پرداخت می‌شود، ممکن است به هر کالایی تبدیل شود. مثلاً ممکن است سرپرست خانواری که اعتیاد دارد آن را به مواد مخدر یا سیگار تبدیل کند یا چه بسا این یارانه نقدی صرف خرید شارژ تلفن همراه یا هر خدمات دیگری شود، اما به شیوه کالابرگی می‌توان مانع از افزایش سوءتغذیه شد و بهبود وضعیت غذایی و سلامتی خانوارها را رقم زد.

 موفقیت طرح به ثبات قیمت‌ها گره خورده است
این اقتصاددان با تأکید بر اینکه اجرای موفق چنین طرح‌هایی نیازمند کنترل تورم و سطح عمومی قیمت‌هاست، اضافه می‌کند: تجربه نشان داده به فاصله زمانی اندکی پس از افزایش یارانه‌ها و باوجود اینکه دولت اعلام می‌کند، قیمت‌ها تحت کنترل است، شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم، بنابراین باید تمهیداتی اندیشیده شود این حمایت‌های کالابرگی که برای تأمین امنیت غذایی خانوارها و کودکان است، به سرنوشت یارانه 300هزار تومانی که با موج تند افزایش قیمت همراه بود و از هدف اصلی دور شد، دچار نشود.
وی تأکید می‌کند: اگر این طرح، هدفمند باشد و خانوارها مدام پایش شوند، همه متولدین جدید خانوارهای مستحق، زیر پوشش قرار خواهند گرفت و در عین حال کودکانی که باید از فهرست خارج شوند، به درستی شناسایی می‌شوند. واقعیت این است که این طرح باید زودتر از این‌ها اجرا می‌شد، اما متأسفانه نه‌تنها شاهد پرداخت یارانه نقدی به طیف گسترده‌ای از افراد غیرمستحق بودیم، بلکه حتی برخی ایرانیان خارج‌نشین هم یارانه گرفتند!
به گفته وی، با توجه به قوی‌تر شدن بانک‌های اطلاعاتی، شناسایی و احصای خانوارها و کودکان نیازمند حمایت آسان‌تر شده است و می‌توان امیدوار بود دولت در راستای کاهش فقر غذایی و سوءتغذیه طبقات ضعیف گام مثبتی بردارد. 

خبرنگار: فرزانه غلامی