بررسی اهداف آژانس انرژی اتمی در سیاسی کردن لغو فعالیت تعدادی از بازرسان در ایران
خداحافظی با اهرمهای فشار غرب
براساس تصمیم مقامات کشورمان، مجوز فعالیت هشت بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ملیتهای آلمانی و فرانسوی لغو شد.
گرچه رافائل گروسی، مدیر کل آژانس انرژی اتمی تلاش دارد ایران را به کاهش سطح همکاریها و اقدامهای یکجانبه متهم کند، اما سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اقدام اخیر را در راستای حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس میداند.
در همین زمینه ابوالفضل ظهرهوند، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با قدس اظهار کرد: بیانیه تندی که به تازگی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران صادر شده، بر سخنان بیپایه رافائل گروسی متکی بود. گروسی همچنان انتظارات خود و آژانس انرژی اتمی از ایران را بیان میکند اما هیچگاه به تکالیفی که در قبال ایران دارد اشارهای نمیکند. در واقع، در طول این مدت همواره به همکاریهای ایران با آژانس انرژی اتمی توجهی نشده اما در مقابل انتظار دارند ایران در چارچوب برجام به تعهدات عمل کند. این در حالی است که توافق برجام از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا و دولتهای اروپایی نقض شده است. اگر برجام نقض شده، بنابراین نباید از سوی نقضکنندگان مورد استناد قرار بگیرد.
ظهرهوند افزود: آژانس انرژی اتمی و دولتهای اروپایی بحث پروتکل الحاقی، بازرسیهای سرزده و مواردی از این قبیل را مطرح میکنند، در حالی که اینها تنها در صورتی توسط ایران به اجرا درمیآید که مطالبات کشورمان نیز محقق شده باشد. مسئولان آژانس انرژی اتمی وقتی سخن از خواستهها و حقوق ایران به میان میآید، متأسفانه به راحتی از موضوع عبور کرده و صرفاً اظهارات یکجانبه و نامسئولانه مطرح میکنند که در نهایت به توقف ایران در مسیر همکاریهای مورد انتظار آژانس منتهی میشود. بحث از لغو بازرسیها در چارچوب همان بازرسیهای سرزدهای است که در برجام با عنوان پروتکل الحاقی مورد توافق موقت قرار گرفته است. در واقع، اساس پروتکل الحاقی بر این است که در مجلس به تصویب برسد. طبق مصوبه مجلس تأکید شده همکاریهای فراپادمانی متوقف شود اما آژانس و دولتهای اروپایی انتظار دارند همکاریهای فراپادمانی ادامه یابد، در حالی که این موضوع قطعاً در چارچوب مذکور به ضرر کشور خواهد بود.
بازرسهای اخراجی در تراز فنی و حقوقی عمل نکردند
این کارشناس مسائل هستهای گفت: از سمتی هم گروسی هیچ گاه به این نکته اشاره نمیکند که بازرسهای آژانس در تراز بازرس فنی و حقوقی عمل نکردهاند. در میان بازرسان آژانس برخی افراد هستند که برای اسرائیل و آمریکا جاسوسی کرده و اطلاعات محرمانه میان ایران و آژانس انرژی اتمی را به بیرون درز دادهاند. این اقدام بازرسان نقض قوانین محسوب میشود، بنابراین شایستهترین و منطقیترین کار از سوی ایران این است روال گذشته خاتمه یابد و به همان چارچوب مصوبه مجلس عمل شود.
ظهرهوند بیان کرد: اساساً غرب نه تنها قصدی برای همکاری و عادیسازی پرونده ایران ندارد، بلکه همواره درصدد است روز به روز نظام تحریمی و ساختار فشار بر ایران را تکمیل کند. گرچه در ظاهر بحث مسائل هستهای را به میان میکشند اما در باطن به دنبال تسلیمسازی ایران و فروپاشی کشور از درون هستند. متأسفانه در دولت روحانی نه تنها به این واقعیت توجهی نشد بلکه حتی همکاریهای بدون توجیه و دلیل صورت گرفت که نتیجه آن را در شرایط فعلی مشاهده میکنید. برخورد با پرونده ایران هیچ گاه در چارچوب ملاحظات فنی و حقوقی نبوده است و آژانس صرفاً خواستههای آمریکا و دولتهای غربی را در نظر گرفته و تلاش کرده به ایران فشار بیاورد. در چنین شرایطی، ایران باید مدیریت مستقل و بایسته را انجام دهد و به اروپاییها بفهماند منطق ایران منطقی جز بازدارندگی نیست.
خبرنگار: مینا افرازه