printlogo


آیا آمریکا از سویه های مختلف کووید 19 برای کنترل بازار انرژی جهان استفاده می‌کند؟
«اُ میکرون» کرونای نفتی!
علوی افزایش شدید شمار مبتلایان به کووید 19 در ایالات متحده موجب نگرانی بسیاری از مقامات و شهروندان شده است.

فرماندار ایالت نیویورک به همین دلیل که منجر به افزایش بستری در بیمارستان‌ها شده، وضعیت فاجعه اعلام کرد. به گزارش فارس، «کثی هاچول» در بیانیه‌ای که روی وب‌سایت فرمانداری نیویورک قرار گرفته، نوشته با توجه به آنکه میزان سرایت کووید۱۹ در نیویورک به سطح بی‌سابقه‌ای از آوریل ۲۰۲۰ رسیده و موارد بستری در بیمارستان از ماه گذشته به ۳۰۰ نفر در روز رسیده او از اختیاراتش در قانون استفاده کرده و اعلام می‌کند «در ایالت نیویورک فاجعه به وقوع پیوسته است». این اتفاق در شرایطی رخ داده که دانشمندان در آفریقای جنوبی روز پنجشنبه اعلام کردند گونه جدیدی از کرونا را شناسایی کرده‌اند که جهش‌های زیادی حاصل کرده و می‌تواند به ایجاد موج جدیدی از ابتلا در دنیا منجر شود. شیوع کرونای وحشتناک بوتسوانایی Nu نگرانی جوامع بشری و سازمان جهانی بهداشت را در پی داشته است؛ این نوع کرونا ۳۲ جهش در خود داشته و به عنوان کرونایی بدتر از نوع هندی(دلتا) مطرح شده است.

موج‌سواری سیاسی آمریکا
در همین حال، مدت‌هاست کشورهای واردکننده نفت خام تلاش بسیاری برای پایین آوردن قیمت آن به خرج داده‌اند ولی با موفقیت همراه نبوده است. اما همین که خبر سویه جدید کرونا موسوم به «اُمیکرون» منتشر شد، به یک باره قیمت نفت کاهش یافت. حال برخی ناظران در ماهیت رویکرد دولت‌های غربی به خصوص آمریکا درباره هشدار جهش جدید کووید 19 تشکیک می‌کنند.
دو هفته‌ای است که بایدن در حال رایزنی با واردکنندگان عمده نفت برای استفاده از ذخایر راهبردی نفت آن‌هاست. او در این مسیر البته تلاش کرد چین، ژاپن، کره جنوبی و انگلیس را با خود همراه کند. همین چند روز پیش بود که بالاخره ژاپن، انگلیس و کره جنوبی اعلام کردند ذخایر راهبردی نفت خود را مورد استفاده قرار خواهند داد. انتشار این خبر نخست سبب شد قیمت نفت در بازار جهانی یکی دو روزی کاهشی شود، اما پس از انتشار جزئیات این توافق، بازار نفت دوباره روند افزایشی را در پیش گرفت. این شانتاژ خبری به این خاطر نتوانست بازار نفت را کاهشی کند که قرار شد از یک طرف آمریکا 50 میلیون بشکه نفت وارد بازار کند و انگلیس، ژاپن، کره جنوبی و هند هم به احتمال زیاد معادل مجموع همین میزان را وارد بازار خواهند کرد. 100 میلیون بشکه‌ای که این پنج کشور می‌خواهند به بازار عرضه کنند شامل مصرف فقط یک روز بازار جهانی است و 50 میلیون بشکه‌ای که آمریکا می‌خواهد با استفاده از آن قیمت نفت در بازار جهانی را منفی کند، کفاف فقط دو روز و نیم مصرف نفت این کشور را می‌‌دهد. به همین خاطر بازار خیلی سریع این خبر را در خود هضم کرد و تیر واردکنندگان نفتی برای پایین آوردن قیمت آن عملاً به سنگ خورد.

61 درصد، افزایش قیمت بنزین
افزایش قیمت نفت در بازار جهانی موجب شده نه تنها هزینه واردات برای کشورهای مصرف‌کننده نفت بالا برود، بلکه متعاقب بالا رفتن قیمت نفت در بازار جهانی، قیمت حامل‌های انرژی در داخل این کشورها افزایش یافته و دولت‌های آن‌ها به خصوص آمریکا به شدت به خاطر افزایش قیمت بنزین تحت فشار هستند. کار به جایی رسیده که فقط در 12 ماه گذشته قیمت بنزین در آمریکا 61 درصد رشد کرده و به بالاترین میزان در 13 سال گذشته برسد. قیمت هر گالن بنزین در برخی نقاط آمریکا به مرز 4.5 دلار رسیده که حاکی از فروش بنزین با قیمت لیتری بالای 33 هزار تومان است.

استفاده از نقشه مجرب!

از زمانی که ویروس کرونا در کشورهای جهان شروع به گسترش و مبتلا کردن مردم کرد‌، همواره چند خبر به صورت تضمینی قیمت نفت را پایین آورده است. هر بار که خبر جهش کرونا و شیوع یک سویه دیگر در بازار جهانی مطرح می‌شود، قیمت نفت روند کاهشی در پیش می‌گیرد. این اتفاق در واقع در ماه‌های گذشته بارها رخ داده ‌به گونه‌ای که پس از انتشار اخبار کرونای انگلیسی، هندی، آفریقایی، دلتا و دلتا پلاس، بازار نفت به صورت مشابه به همه آن‌ها با کاهش قیمت واکنش نشان داد. البته بسته به شدت سرایت این ویروس‌ها درگیر شدن بازار نفت کم و زیاد بود. یک احتمال این است این بار هم کشورهای واردکننده نفت از جمله انگلیس و‌ آمریکا پس از آنکه تیرشان در استفاده از ذخایر راهبردی برای پایین آوردن قیمت به سنگ خورد، به سمت تکنیکی رفتند که در طول این سال‌ها همواره جواب داده است. منتشر کردن خبر به وجود آمدن یک سویه جدید ویروس کرونا و سوار شدن روی موج اخبار آن و اغراق درباره شدت واگیر و درگیر کردن بیماران به احتمال زیاد با هدف کاهش قیمت نفت در بازار جهانی در حال گسترش است.