printlogo


چرا مسلمانان در غرب هنوز «دیگری» هستند؟
اسلام‌هراسی، معلول نژادپرستی احزاب سیاسی اروپا

بر اساس یک مطالعه جدید که گستره تکان‌دهنده اسلام‌هراسی در انگلیس را نشان می‌دهد، مسلمانان دومین گروه «کم دوست‌داشتنی» در بریتانیا هستند.
به گزارش شبستان، این مطالعه که توسط محققان دانشگاه بیرمنگام انجام شد، نشان داد تقریباً از هر چهار بریتانیایی یک نفر دیدگاه منفی به مسلمانان و اسلام دارد که بالاترین دیدگاه منفی در بین گروه‌های دیگر به غیر از کولی‌ها و مسافران ایرلندی است. بیش از یک چهارم مردم انگلیس یعنی حدود 25.9درصد نسبت به مسلمانان احساس منفی دارند و کمتر از 10درصد احساس بسیار منفی دارند. در این نظرسنجی که از هزارو667 نفر انجام شد نشان داده شده تعداد قابل توجهی از بریتانیایی‌ها دیدگاه منفی به اسلام در مقایسه با سایر ادیان دارند.
این به معنای حمایت بسیار بالاتر از یک سیاست فرضی است که مهاجرت مسلمانان به بریتانیا را ممنوع می‌کند. تقریباً یک نفر از هر پنج نفر یعنی حدود 18.1درصد از جمعیت انگلیس از ممنوعیت مهاجرت مسلمانان به بریتانیا حمایت می‌کنند و 9.5درصد به طور بسیار قوی و جدی حامی این ایده هستند .این مطالعه نشان داد بریتانیایی‌ها بسیار مایل به قضاوت در مورد اسلام هستند، اما بسیار بعید است دانش و آگاهی واقعی از این دین داشته باشند. در این تحقیق آمده است: مردم بریتانیا ناآگاهی خود را نسبت به بیشتر ادیان غیر مسیحی تصدیق می‌کنند و اکثریت آن‌ها اظهار می‌کنند که مطمئن نیستند چگونه کتاب مقدس یهودیان (50.8 درصد) و سیک (62.7 درصد) آموزش داده می‌شود.
دکتر استیون جونز، نویسنده این مطالعه و محققی که بر مسلمانان بریتانیا متمرکز است، به عرب‌نیوز گفت: این یافته که بریتانیایی‌ها کمتر در مورد اسلام می‌دانند اما تمایل بیشتری به قضاوت در مورد دین دارند به خاطر تعصباتی است که علیه اسلام وجود دارد.
وی افزود: تعصب نوعی آموزش نادرست است، بسیاری از مردم این کشور فکر می‌کنند می‌دانند اسلام درباره چیست و مسلمانان به چه چیزی اعتقاد دارند اما دانش و آگاهی آن‌ها در این زمینه کافی نیست.
جونز گفت: اسلام‌هراسی در بریتانیا آن‌قدر گسترده است که از نظر اجتماعی قابل قبول شده است، زیرا مردم آشکارا و آزادانه به تعصب خود ضدمسلمانان اعتراف می‌کنند، در حالی که بعید است نسبت به سایر گروه‌های مذهبی یا قومی چنین نگرشی داشته باشند.
جونز می‌گوید: فکر می‌کنم آنچه نظرسنجی‌هایی از این دست در مورد نگرش‌های عمومی به ما می‌گوید این است که نه تنها مسلمانان از تبعیض رنج می‌برند، بلکه خصومت عمومی نسبت به مسلمانان در سطحی به طور عمومی پذیرفته شده است.
وی افزود: فقط این نیست که مسلمانان از اسلام‌هراسی رنج می‌برند، بلکه این تبعیض به طور عمومی به رسمیت شناخته نمی‌شود.
این تحقیق مجموعه‌ای از توصیه‌های سیاستی را برای رسیدگی به شیوع اسلام‌هراسی در بریتانیا ارائه می‌دهد، از جمله اذعان می‌کند آموزش نادرست درباره اسلام در جامعه بریتانیا رایج است و عنصر مهم اسلام‌هراسی را تشکیل می‌دهد.
این بیانیه افزود: دولت و دیگر شخصیت‌های عمومی باید علناً فقدان انتقاد عمومی را که گفتمان‌ها و اقدامات اسلام‌هراسی ایجاد می‌کند، بپذیرند و به آن رسیدگی کنند.
این گزارش در زمان حساسی برای حزب محافظه‌کار حاکم منتشر می‌شود، به طوری که نصرت غنی، وزیر سابق کابینه اعلام کرد او از سمت خود برکنار شده زیرا مسلمان بودنش موجب ناراحتی همکارانش شده است .بوریس جانسون، نخست‌وزیر دستور تحقیق درباره برکناری نصرت غنی را صادر کرده است، اما او قبلاً با اتهام اسلام‌هراسی، از جمله مقایسه زنانی که نقاب می‌پوشند با «صندوق پستی» مواجه شده بود.
شیستا عزیز، یک مبارز برابری و ضد نژادپرستی به عرب‌نیوز گفت: اسلام‌هراسی نژادپرستی علیه مسلمانان است و ریشه‌های عمیق و تاریخی در بریتانیا دارد. با این حال اسلام‌هراسی به عنوان نوعی نژادپرستی همچنان توسط بسیاری در تمام حوزه‌های جامعه، از جمله در سیاست، رسانه و دانشگاه انکار می‌شود.
وی افزود: این گزارش شواهد دقیق دیگری از اینکه اسلام‌هراسی چقدر مخرب و جریان اصلی است و چگونه کسانی که در قدرت هستند از به رسمیت شناختن این نژادپرستی خودداری می‌کنند، ارائه می‌دهد.
اسلام‌هراسی یکی از قابل قبول‌ترین اشکال نژادپرستی است که به‌طور عمده نادیده گرفته شده، انکار می‌شود و بدون چالش باقی می‌ماند. تحلیلگران معتقدند اسلام‌هراسی معلول نژادپرستی احزاب سیاسی در انگلیس است. «دیگری» انگاشتن مسلمانان در جایی که آن‌ها به عنوان تهدید خارجی شناخته می‌شوند راه را برای نظارت بر آن‌ها به منظور جمع‌آوری اطلاعات در زمیه تروریسم و غیره باز کرده است. مسائلی مانند نژادپرستی، دیگری انگاشتن و اسلام‌هراسی فقط مفاهیم انتزاعی محدود به حوزه گفتمان دانشگاهی نیستند بلکه پیامدهای منفی در زندگی واقعی برای قربانیان خود در تمام جنبه‌های زندگی داشته‌اند. مطالعات نشان داده به دانشجویان مسلمان که نمراتی مشابه با همتایان غیرمسلمان خود دارند کمتر بها داده می‌شود و بیکاری مسلمانان در جامعه انگلیس دو برابر بیشتر از جمعیت عمومی است. آنچه می‌تواند نشان دهد اسلام‌هراسی بیش از پیش مورد تأمل قرار می‌گیرد این است که کمیسیون برابری و حقوق بشر به نگرانی‌های جامعه مسلمان توجه کرده و تحقیق در مورد حزب محافظه‌کار را به همان روشی که ضد یهودی بودن در حزب کارگر را بررسی می‌کند، آغاز کند و این اتفاق باید هر چه زودتر رخ دهد؛ چرا که مسلمانان انگلیس به اندازه کافی در این زمینه رنج دیده‌اند.
کشورهای اروپایی از جمله انگلیس که ادعا می‌کنند برای بقیه جهان از نظر حقوق اقلیت‌ها، مدارا و شکیبایی و فراگیر بودن یک قطب‌نمای اخلاقی هستند در پنهان کردن تعصب‌های تاریک اسلام‌هراسی ناتوان مانده‌اند. احزاب اصلی در جریان‌های سیاسی اظهارات اسلام‌هراسانه خود را صریحاً بیان و سیاست‌ها و قوانینی را به نام سکولاریسم و آزادی بیان ترویج می‌کنند .در همین راستا اتحادیه اروپا با انجام اقدامات مرزی که رابطه جنایت و تروریسم را با جمعیت مسلمانان پیوند می‌دهد، مرزهای خود به‌ویژه در بالکان را امنیتی کرده است.
تعصب در برابر اسلام در بسیاری از گوشه و کنار اروپا قوت گرفته است. آمارها از سراسر اروپا نشان می‌دهد حملات علیه مساجد و مسلمانان به طور منظم انجام می‌شود و همه جا اتفاق می‌افتد. در انگلیس، مسلمانان 12 برابر بیشتر از مسیحیان قربانی جرایم ناشی از نفرت می‌شوند و جنایات ناشی از نفرت فزاینده علیه مسلمانان در کشورهایی مانند بلژیک شامل تخریب گسترده مساجد است.