printlogo


مدلی که می‌خواهد به‌وسیله مسجد گره از مشکلات مردم باز کند
کارآفرینی ائمه جماعات در طرح «مسجد حضرت تلاش»
حجت‌الاسلام بابانژاد با شرح فرایند اجرای طرح «مسجد حضرت تلاش» ویژه امامان جماعت، گفت: به تناسب افق پیش‌بینی شده در بنیاد هدایت، با اجرای این طرح به یک مدل کارآفرینی مسجدمحورِ مسئله‌محورِ بومی می‌رسیم.


به گزارش خبرگزاری شبستان، بنیاد هدایت، طرح «مسجد حضرت تلاش» با محور کارآفرینی و راه‌اندازی فعالیت اقتصادی مؤثر بر محور مساجد ویژه ائمه جماعات مساجد کشور را طراحی و فاز نخست آن را وارد مرحله اجرا کرده است.

مسجدی که برای ۶۰ خانوار نیازمند کارآفرینی کرد
حجت‌الاسلام والمسلمین حسن بابانژاد درباره چرایی اجرای این طرح، اظهار کرد: مسئله جدی امروز جامعه ما معیشت و درآمد مردم است، این مشکل گره‌های کاذب دارد مثل اینکه می‌گویند اشتغال و پول نیست، تسهیلات نداریم و... این‌ها به غول‌های هفت‌سری تبدیل شده‌اند تا مخاطب سراغ کارآفرینی نرود و درنهایت مردم به سمت کار سازمانی و اداری بروند. مسئول مرکز توانمندسازی بنیاد هدایت تصریح کرد: این در حالی است که کسب درآمد و ظرفیت اشتغال به معنای واقعی در جامعه وجود دارد اما مشکل این است که مردم به دلیل تجارب منفی دیگران، ذهنشان را مقابل تولید بسته‌اند، بنابراین نیاز است کسی بیاید و امیدآفرینی کند، کسی که مردم او را قبول داشته باشند و به او نه نگویند! 

ظرفیت کارآفرینی مساجد ریشه تاریخی تمدنی دارد
وی ادامه داد: این ظرفیت در مسجد ریشه تمدنی تاریخی دارد، چراکه مردم به مسجد و امام آن اعتقاد و اعتماد دارند و با کاری که محور آن مسجد باشد، همراهی و همکاری می‌کنند. از این رو در بنیاد هدایت به جمع‌بندی رسیدیم که کار را در دل مسجد ببریم و فعالیتی کاملاً مردمی را شکل دهیم، در این صورت تجربه هم‌افزایی و تسهیلات مردمی پای کار می‌آید و در فضای جمعی مقدس با محوریت مسجد و علمداری امام جماعت، سازوکارها به‌راحتی تعریف می‌شود.
حجت‌الاسلام بابانژاد در ادامه بیان کرد: این تجربه میدانی‌ای است که در برخی مساجد در حال عملیاتی شدن است و موفق هم هستند، بدون آورده‌های بانکی و فقط با کمک و حضور مردم کارآفرینی رخ داده و از طریق سرمایه‌گذاری منطقی و روشن برای آن‌ها آورده مالی دارد

آغاز مرحله دوم با 60 مسجد
وی درباره تعداد مساجدی که در طرح «مسجد حضرت تلاش» مشارکت دارند، گفت: در این طرح کل ظرفیت مدنظر 100باب مسجد در سراسر کشور است که در مرحله نخست با 40 مسجد در استان‌های همدان، قزوین، زنجان، مرکزی و خوزستان آغاز کرده‌ایم و مرحله دوم ماه بعد با 60 مسجد آغاز می‌شود.
حجت‌الاسلام بابانژاد درباره کیفیت اجرای این طرح و سازوکاری که برای کارآفرینی و درآمدزاییِ مسجدمحور در آن پیش‌بینی شده، ابراز کرد: این فرایند کاملاً اختیاری و به انتخاب افراد است؛ شاید بتوان مشوق‌های مالی دیگری گذاشت، اما تعمداً وارد این فضاها نشدیم بلکه درپی آن هستیم مساجد و مسجدی‌ها را دغدغه‌مند گره‌گشایی از درد و رنج مردم کنیم. مسئول مرکز توانمندسازی بنیاد هدایت با بیان اینکه برای این منظور تمرکز را بر اطلاع‌رسانی و تبیین کلی طرح گذاشتیم، تأکید کرد: تهیه تیزر و ارسال پیامک برای 30هزار امام مسجد در این راستا انجام شد تا امامانی که دوست دارند در این زمینه فعال شوند اعلام آمادگی کنند و در دوره آموزشی 110ساعته کلیات مهارت کسب و کار را به صورت مجازی یاد بگیرند. 
وی اضافه کرد: در مرحله بعد و برای جلسه حضوری با حضور اهالی مسجد، محله‌محور عمل کردیم یعنی اگر در هر شهرستانی پنج مسجد ثبت‌نام کرده باشند در هر یک باید جلسه جداگانه برگزار و مسئله به تناسب شرایط بومی هر محله بیان و حل شود. حجت الاسلام بابانژاد درباره زمان‌بندی اجرای طرح مسجد حضرت تلاش اعلام کرد: برای مرحله اول برنامه‌ای دوماهه پیش‌بینی شده که تا آخر تیرماه به پایان می‌رسد؛ مرحله دوم برنامه‌ای سه ماهه است که در پایان آن به تناسب افق پیش‌بینی شده در بنیاد هدایت، به یک مدل کارآفرینی مسجدمحورِ مسئله محورِ بومی می‌رسیم.

کار اقتصادی بومی و امام‌محور
وی تأکید کرد: این مدل بومی که در 100 مسجد، آزمون خود را پس داده و خروجی آن، کار اقتصادی بومی و امام‌محور است به دیگر مساجد عرضه می‌شود تا این ظرفیت به یک کار جدی پرکاربرد تبدیل شود.
حجت الاسلام بابانژاد درباره رهاورد مسجد حضرت تلاش، خاطرنشان کرد: نکته مهم در این طرح، آن است زمانی به ما القا شده بود مسجد فقط محل عبادت است و مسائل اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و... مردم ربطی به مسجد ندارد اما با انتخاب این عنوان درصدد هستیم همگان بدانند تنها مکان دارای ظرفیت و لیاقت گره‌گشایی از مشکلات مردم، مسجد است نه آنکه گره‌گشایی یا در شأن مسجد دانسته نشود یا در حاشیه فعالیت‌های آن تعریف شود.