printlogo


از کاهش فاحش ارزش لیر تا تنش با همه همسایگان در ترکیه 2021
اردوغان سقوط می‌کند؟
اردوغان سقوط می‌کند؟
علوی

بد بیاری‌های اردوغان در کنار اشتباه‌های متعدد او وضعیت این روزهای ترکیه را بحرانی کرده است، به‌گونه‌ای که برخی از مردم این کشور، خود را در معرض وقوع مشکلات بسیاری حس می‌کنند. در همین راستا، اتحادیه کارگری ترکیه اعلام کرد شاخص خط فقر در این کشور در ماه گذشته میلادی برای یک خانواده چهار نفره به 10 هزار و 75 لیر و خط گرسنگی به 3 هزار و 96 لیر رسیده است. به گزارش فارس،  تنها قیمت موادغذایی در ماه جاری میلادی نسبت به ماه گذشته 24.61 درصد افزایش یافته است. بنا بر آمارهای رسمی، 12 میلیون و 589 هزار و 820 نفر در ترکیه با حداقل حقوق زندگی می‌کنند. 

انفجارهای مشکوک و وضعیت وخیم اقتصادی
در کنار شرایط وخیم اقتصادی در این کشور، وقوع سلسله انفجارهای مشکوک در نیروگاه اتمی در حال ساخت ترکیه هم ابهام‌های زیادی درباره واقعیت ماجرا ایجاد کرده است. شرکت پیمانکار نیروگاه اتمی در حال ساخت ترکیه مدعی شد آتش‌سوزی در نیروگاه «آق قویو» بر اثر برخورد صاعقه با یکی از ترانسفورماتورهای برق در این تأسیسات بود اما به کسی آسیب نرسیده است. در همین راستا روزنامه «جمهوریت» روز گذشته گزارش داد لحظات ترسناکی برای کارکنان و ساکنان مناطق اطراف نیروگاه شکل گرفت. این سومین حادثه‌ای است که در سال جاری در این نیروگاه اتمی رخ می‌دهد و همین مسئله، تردیدها درباره توان فنی ترکیه برای کنترل حوادث اتمی را افزایش داده است. پیش از این نیز در تاریخ نوزدهم ژانویه سال جاری فرماندار منطقه «بویوق‌جلی» گفته بود امواج ایجاد شده بر اثر انفجارهای کنترل‌شده در این نیروگاه به واحدهای مسکونی اطراف این تأسیسات آسیب رسانده است.

از ترکیه دیروز تا ترکیه امروز
این روزها اوضاع داخلی ترکیه به دلیل سیاست‌هایی که موجب شکل‌گیری بحران اقتصادی و کاهش شدید ارزش پول ملی ترکیه شده مناسب نیست و اعتراض‌های شدید افکار عمومی و جریان‌های سیاسی را به دنبال داشته است. بالا گرفتن اعتراض‌های سیاسی کم‌سابقه در ترکیه موجب شد در هفته گذشته هشتگ #اردوغان_ استعفا در میان کاربران فضای مجازی این کشور داغ شود. به گزارش نور نیوز، جریان حاکم بر دولت ترکیه بر خلاف سیاست اولیه خود که تنش صفر با همسایگان بود، به خصوص در سه سال اخیر حجم فعالیت‌‌ها و مواضع تنش‌زای خود به‌ویژه در حوزه سیاست خارجی را افزایش داده که نه تنها میراث حزب عدالت و توسعه برای مردم این کشور را به سمت نابودی هدایت نموده بلکه بر خلاف ادعاها، عملاً با کاهش مستمر ارزش لیر موجبات کوچک شدن اقتصاد این کشور را نیز فراهم آورده است. مداخله در تحولات سوریه، لیبی، افغانستان، آذربایجان، موضوع دالان توران، اشغال خاک عراق و سوریه و بلند‌پروازی‌های سیاسی و نظامی که هیچ تناسبی با ظرفیت‌های راهبردی این کشور ندارد به علاوه مواضع دوگانه در خصوص رژیم صهیونیستی به عنوان بزرگ‌ترین و منفورترین دشمن جهان اسلام، نمونه‌هایی از این رفتارهای تنش‌زا بوده است. این رفتارهای مداخله‌جویانه همچنان از سوی دولت ترکیه ادامه دارد، چنان‌که پارلمان این کشور حضور پایگاه‌های نظامی این کشور در سوریه و عراق را تمدید کرده و حتی در روزهای اخیر، آنکارا حمله نظامی خود به شهر تل رفعت در شمال سوریه را از سر گرفته است. دولت حاکم بر ترکیه که به باور بسیاری از کارشناسان رؤیای احیای امپراتوری عثمانی را در سر می‌پروراند با این اقدامات، عملاً خود را به شریکی غیرقابل اعتماد تبدیل کرده و بسیاری از دوستان خود را نسبت به تداوم مناسبات دوجانبه با آنکارا به تردید واداشته است. 

جوانان ترکیه معترض‌اند
اقتصاد ترکیه پس از سال‌ها رشد، اکنون دچار بحران است و ارزش لیر در برابر دلار و یورو به کمترین سطح خود رسیده است. همین امر موجب شده هفته گذشته مردم و به ویژه جوانان علاوه بر حضور فعال در شبکه‌های اجتماعی، در میادین اصلی شهرهایی چون آنکارا و استانبول تجمع کرده و فریاد «اردوغان از ترکیه خارج شو، اردوغان بگذار زندگی کنیم و...» سر دهند. معترضان که البته با برخورد نیروهای ضد شورش پلیس ترکیه روبه‌رو شده‌اند معتقدند سیاست‌های دولت نه تنها افق روشنی را به تصویر نمی‌کشد بلکه زندگی آن‌ها را به شدت تحت تأثیر قرار داده و آینده آن‌ها را به خطر انداخته است.

آیا اردوغان قدرت را تحویل می‌دهد؟
با این حال گرچه تقریباً همه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد حزب عدالت و توسعه و شریک ائتلافی آن دیگر اکثریت را ندارند، اما این سؤال در ذهن همه وجود دارد که آیا چرخش مسالمت‌آمیز قدرت در این کشور اتفاق می‌افتد؟ این نگرانی بسیار جدی است و دموکراسی نهادینه شده در ترکیه به هیچ وجه حاضر به پذیرش خدشه به این میراث نیست، چنان‌که در جریان کودتای سال 2016، تمام مخالفان دولت یک‌صدا علیه کودتا و به حمایت از نظام حاکم واکنش نشان دادند. بر این اساس به نظر می‌رسد سران ترکیه در ادامه حیات سیاسی خود باید قواعد بازی در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی به‌ویژه در رابطه با همسایگان را پذیرفته و با رویکردی منطقی جایگاه خود را در داخل و خارج تقویت کنند که بالطبع اثرات مثبتی نیز در حوزه اقتصادی این کشور و بازگشت سرمایه اجتماعی حزب حاکم 
خواهد داشت.